18 Nisan 2024 Perşembe

Senin Cahilliğin Benim Yaşamımı Etkiliyor / A.M. Celal Şengör / Kitap Yorumu #44

 














Günümüz Türkiye’sinde en popüler bilim adamlarından biri olan Celal Şengör’ün bir söyleşisinden oluşan Senin Cahilliğin Benim Yaşamımı Etkiliyor kitabı hakkında…

     Teknolojinin insanları esir almasıyla birlikte ortaya çıkan bilgi çöplüğü, bilgelik ve bilgisizlik arasındaki çizgiyi gittikçe daha da buğulu bir hâle getirmeye devam ediyor. Celal Şengör ile yapılan bir söyleşinin kitap haline getirilmesiyle karşımıza çıkan “Senin Cahilliğin Benim Yaşamımı Etkiliyor” da bu aradaki ince çizgiyi irdeleyerek okuyucularına derin düşünceler sunarken aynı zamanda eğlendiriyor diyebilirim.

     Kitapta İşlenen Alt Temalar

    “Senin Cahilliğin Benim Yaşamımı Etkiliyor” Celal Şengör’ün doğal neşesi ve keyifli sohbeti ile her ne kadar kolay okunan bir kitap olsa da aynı zamanda kitabın bir amacı olduğunu da henüz başından belirtiyor. Kitapta cahilliğin insanlığın üzerine olan etkisi ve bu etkinin çevre üzerindeki derinlemesine etkileri vurgulanıyor. Bilgi eksikliğinin sadece insan ilişkilerine değil aynı zamanda toplumsal yapıya da verdiği zararı anlatıyor da diyebilirim.

    Kitapta hoşuma giden ve yararlı olan bir diğer nokta ise direkt olarak Celal Şengör’ün genel okuyucu kitlesine verdiği bilgi edinme yöntemleri konusundan geziye, filmlerden genel kültüre kadar olan geniş çaptaki önerileri oldu diyebilirim. Bu bağlamda kendisinin kibir konusundaki görüşleri de gerçek anlamda takdir edilesi ve örnek alınasıydı.

    Celal Şengör’ün aile geçmişini, eğitimini, jeoloji tutkusunun temelini ve hava kuvvetlerine olan sevgisinden bulunduğu noktaya gelirken kendisine yol gösteren hocalarına dair çeşitli anekdotları da “Senin Cahilliğin Benim Yaşamımı Etkiliyor” isimli kitabında görebiliyoruz. Bu bölümlerin de kitaba oldukça akıcı bir katman sağladığını söylemek isterim. İyi okumalar diliyorum…

"En önemli şey, toplumdaki bütün bireylerin eşit olmadığı ve olamayacağı fikrini anlamaktır."







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder