2 Eylül 2018 Pazar

İçimizdeki Güç Ganzfeld Deneyi / Genel #05




   Sizce 5 duyu organı olmadan bilgi aktarımı mümkün olabilir mi? Gerekli tüm şartlar altında duyular dışı algılama gerçekleşebilir mi? Gelin size ilginç bir deneyi anlatayım…


   Ganzfeld uyarısı diyeceğimiz bu durum parapsikoloji  (paranormal olayların deneysel olarak incelenmesi) alanında, deneklerin 5 duyu organından gelen iletimleri minimum düzeye indirerek duyular dışı algılamaya sahip olup olmadıklarını kanıtlamak için yapılmış.

   Bu kısımda merak edenler daha derinlemesine araştırabilirler bu konuyu, ben kısaca bana merak uyandıran kısmını anlatacağım. Deneyde birbirinden izole iki oda içerisinde birer kişi var. Odalar kırmızı ışıkla aydınlatılmış, kişilerin kulaklarında birer kulaklık ve özel bir ganzfeld etkisi yaratacak ses veriliyor gözlerinde ise yarı saydam gözlükler bulunmakta. Kişilerden birine bakması için bir resim veriliyor. Bu şekilde geçen 30 dakikanın sonunda resim gösterilmeyen kişiye 4 farklı resim gösterilerek bir tanesini seçmesi isteniyor. Normalde diğer kişiye gösterilen resmi seçme olasılığı %25 olması gerekirken tekrarlanan deneylerde bu oran %35 olarak ölçülüyor.

   Her ne kadar yıllar içerisinde fazlaca eleştiriye maruz kalsa da bu deney tekrarlandığında yine bu oranın fazla çıktığı görülmüş. Parapsikolojinin ilginç tarafı diyebiliriz bu duruma. Ganzfeld deneyinde ilgi çeken bir başka durum ise bu deneyin sanrılara (halüsinasyonlara) yol açması. Hatta bunu deneyen yüzlerce insanı internette bulabilirsiniz. Ejderha göreninden çeşitli sesler duyanına kadar ganzfeld etkisini tecrübe etmiş herkesi dinleyebilirsiniz. Daha da ileri gidip kendiniz deneyebilirsiniz.



   Sonuçlarını bilemeyiz tabii fakat bir masatenisi topunu ortadan kesip ikiye bölerek gözlerinize yapıştırmanız, ardından tamamen karanlık bir odada kulaklığınıza bulinkteki şarkıyı takıp yatar pozisyonda kırmızı bilgisayar ekranına yaklaşık 30 dakika bakmanız beyninize giden  sinyallerin büyük kısmının engellenmesi sebebiyle ganzfeld etkisini tecrübe etmenize yol açabilir. Siz neler görürsünüz artık bilemiyorum. J

   Bu konuya değinmeme sebep olan Ganzfeld Deneyi filmini söylemeden bitirmek istemiyorum yazımı. Açıkçası televizyonda gezinirken denk geldiğim bir filmdi ve şöyle bir göz gezdirdiğimde benim hoşuma gitmedi fakat parapsikolojiye ilginiz varsa aynı zamanda korku/gerilim filmleri seviyorsanız inceleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder