26 Kasım 2023 Pazar

Climax / Gaspar Noé / Film Yorumu #32

 













Hipnotize edici ve çarpıcı sahneleriyle insanı rahatsız etmeyi başaran bir Gaspar Noé filmi hakkında…

Climax 2018 yılında izleyicileriyle buluşmuş ve Fransız sinemasının aykırılığıyla ünlü yönetmeni Gaspar Noé tarafından ortaya çıkarılmış bir yapım. Psikolojik gerilim türündeki bu filmde cinsellikten korkuya, müzikten dansa, dramadan komediye birçok farklı olgunun bir araya geldiğini görebilirsiniz. Filmin geriye doğru ilerleyen kurgusuyla sonuç kısmındaki sürprizi baştan izleyicilerine veren Gaspar Noe, izleyiciyi filme çekebilmek için farklı oyunlara başvurmakta.

Estetik anlatımı, görsel detayları ve tam sekans şeklinde çekilmiş olan sahneleriyle farklı bir atmosfer yaratan Gaspar Noé, Fransız sinemasında her filmiyle olduğu gibi bu filmiyle de izleyicilerini rahatsız etmeyi başarmakta diyebilirim. Climax filmi hakkında sizlere verebileceğim genel bilgiler ise şu şekilde:

Hipnotize Edici Sahneler

Climax gerçek anlamda dans sahneleriyle ve kameranın çekim açıları, hareketleriyle izleyiciyi hipnotize etmeyi başaran bir film. Biz izlerken bir noktadan sonra sahnelerin akışına kendimizi kaptırmış şekilde bulduk birbirimizi. Film boyunca kullanılan renkler de yine Climax filminin gerilimi ve tempoyu elinde tutmasına destek veriyor. Bunların bir sonucu olarak da filmin içerisine çekiliyorsunuz.









Müziklerin Seçimiyle Kabusa Yolculuk

Climax film müzikleri için özel bir başlık açmaya gerek duydum. Çünkü filmdeki müzikler Daft Punk grubundan Thomas Bangalter ile oluşturulmuş. Film boyunca müziklerin ritmiyle birlikte gerildiğinizi, olayların içine çekildiğinizi ve duygu dünyanızın filme göre şekillendiğini hissedebilirsiniz.

Ölüm ile Yaşamın Ayrımı

Filmin konusuna kısaca değinmek gerekirse, turneye hazırlanan bir dans grubu köhne bir okulda prova yapmaya giderler. Prova sonrası kutlama yapılırken Sangria denilen içkilerine atılan LSD isimli madde ile psikoza giren karakterler için ölüm ile yaşam arasında bir gece başlar. Bu basit konuya rağmen Gaspar Noé sahneleri, diyalogları ve karakterleri inceleyiş biçimiyle seyircinin tüm odağını filmde toplamayı başarıyor diyebilirim.

Kısaca bir sonuca bağlamak gerekirse, Gaspar Noé tarafından yönetilen Climax filmi izlemesi keyifli, hipnotize edici ve biraz da rahatsız edici bir Fransız sineması örneğiydi diyebilirim. Aykırı konuları izletmeyi seven yönetmenin gerçekten rahatsız edici cinsellik, uyuşturucu, ensest ve benzeri tabuları konuları her filminde ele aldığını unutmayın. Kendinizi rahatsız edici sahnelere hazırladıktan sonra izlemesi keyifli ve farklı bir film olduğunu söyleyebilirim Climax adına. Benim filme puanım “Boş zamanımda izlerim.” oldu. İyi seyirler diliyorum…

FilmMetre

5- İkinci kez izlerim.

4- Arkadaşıma tavsiye ederim.

3- Boş zamanımda izlerim.

2- Daha iyi şeylere vakit ayırabilirdim.

1- Düşmanım bile izlemesin.

 

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder