1 Temmuz 2021 Perşembe

Dünyanın En Mutlu Ülkelerinden Biri Danimarka / Genel #10

 









Dünyanın en mutlu ikinci ülkesi hakkında…

Herkese Selamlar,

Bu seri içerisinde blog sayfamda paylaşmak istediğim, okudum araştırdığım konuları paylaşıyorum. Daha öncesinde The Five Deeps, 10TL’ninDiğer Yüzü, İlginç Kıyamet Planımız, Gürleyen Ejderhalar Ülkesi, Farklı Maddelerin Ölümcül Tarihi ve Vikinglerin Ülkesi İzlanda yazılarını paylaşmıştım. Eğer ilgini çekerse onlara da göz atabilirsin. 😊

Danimarka’yı aldığım bir ders dolayısıyla geniş bir kapsamda inceleme şansım oldu. Elbette bu inceleme daha çok “Ticaret ve Lojistik İstatistikleri” kapsamındaydı fakat bu yazıda daha çok ilginç kısımları kısa kısa paylaşmaya dikkat edeceğim. Ülkenin künyesi ile başlayalım…







Künyeden bakabileceğiniz gibi Danimarka’nın nüfusu oldukça düşük. 5.84 milyon nüfusa sahip olan ülkenin herkesin bildiği gibi ekonomik refahı ise çok yüksek. Kraliçe II. Margrethe eşliğinde monarşi ile yönetilen en eski ülke olma özelliğini taşıyor Danimarka. Nüfusun büyük bir kısmı ise Luther mezhebinden Hristiyan. Genel bilgi olması açısından coğrafi bilgilerine bakalım…

 













Danimarka yukarıdaki haritadan da görebileceğiniz gibi sadece Almanya ile karadan bağlı bir ülke. Toplamda 406 adadan oluşan Danimarka Kuzey ve Baltık Denizi arasında bir köprü konumunda. Bu konuda öğrendiğim ilginç bir bilgi ise şu yönde Danimarka’nın isminin “düzlük” kelimesinden geldiği. Ülkenin en yüksek noktası ise sadece 173 metre ile Yding-Skovhoj. İklimine gelecek olursak en sıcak zamanlarda 15-17 derece, en soğul ayda ise 0 derece civarındadır. Yağışlı gün sayısı ise yılda 130-180 gün arasında değişmektedir.

 


 










Demografik verilerini yukarıda gördüğünüz Danimarka’nın iktisadi aktif nüfusu ise 3.6 milyon civarındadır. İktisadi aktif nüfus, iş gücüne katılan insan sayısını ifade ediyor. Danimarka’nın Meclisi olan “Folketing” içerisinde alınan kararlar ve siyasi görünüm ise şu şekildedir;

       Resmi adı “Danimarka Krallığı” (Kingdom of Denmark) olan ülkenin yönetim şekli, “anayasal monarşi”dir. Kraliçe II. Margrethe, 14 Ocak 1972’den bu yana devletin başıdır.

       Çok partili parlamenter sisteme sahip Danimarka’da uzun süredir koalisyon hükümetleri görev yapmakta, ülke siyaseti konsensüs temelinde oluşturulmaktadır.

       5 Haziran 2019 tarihinde gerçekleştirilen genel seçimlerde, sol blok, oyların %52,1'ini alarak galip çıkmıştır. Sosyal Demokrat Parti (SDP) %26 oy oranı ile en çok oyu alarak Parlamento'daki birinci parti konumunu korumuştur. Sağ ise %43,1 oranında oy almıştır.

Danimarka’nın enleri ise şu şekilde sıralanabilir;

       Kopenhag havalimanı İskandinavya’daki en büyük uluslararası havalimanıdır.

       %25,7 ile dünyadaki en yüksek gelir vergisi oranına sahip olan ülkelerden birisidir.

       Dünya Mutluluk Raporu’na göre dünyanın en mutlu 2. ülkesidir.(2019)

       2020 yılında Danimarka’da 326.447 araç ile en çok kullanılan araç markası Volkswagen'dir.

       2020 yılında en çok ihracat yapan 35. ülke, en çok ithalat yapan 37. ülkedir.

       Danimarka monarşi ile yönetilen en eski ülkelerden biridir.

       Danimarka dünyanın en eski ulusal bayrağına sahiptir.

       Danimarka, 2020 yılı itibariyle 194 ülke arasında dünyanın 60. büyük ekonomisidir. [Çin 1. ( 28 trilyon dolar), Türkiye 13. ( 2 trilyon dolar)] (IMF-2020)

       Global Fortune 500 küresel çapta en başarılı şirketlerin yer aldığı bir listedir. Danimarka’da bulunan Maersk Group şirketi 17 yıldır bu listede yer almayı başarmaktadır.

       2016 yılında ülkede 1.4 milyona yakın sabit telefon varken 2019 da sabit telefon abonelikleri 1 milyona kadar gerilemiştir.

       2016 yılında nüfusun %96.9’u internet kullanıyorken 2019 yılında Danimarka nüfusunun %98’i internet kullanmaya başlamıştır. 

Aşağıda ise Danimarka’nın en iyi 6 okulunun Dünya ve Avrupa sıralamasını paylaşıyorum. Bu veriler 2021 yılında US.News’den alınmıştır.












Danimarka kendi enerji ihtiyacının %60’ını yenilenebilir enerjiden karşılıyor. Bu yenilenebilir enerjinin büyük bir kısmı ise rüzgar enerjisi. Hükümetin ise 2030 yılında enerji ihtiyacının tamamını bu alandan karşılama hedefi ve çeşitli yeşil enerji uygulamaları, destekleri bulunuyor. Kısaca bunlara birkaç örnek göstermek istiyorum.

 








Kopenhag şehir otobüslerinin tamamı 2025 yılına kadar elektrikli modeller ile yer değiştirecek.

Danimarka’nın 2025 hedefi şehir otobüslerinin karbon salınımını 0’a düşürmek


 




ChargeME uygulaması elektrik ticaretinin daha iyi planlanması ve elektrikli araçların şarj optimizasyonu için çıkarılmış bir uygulamadır. Amacı akıllı şarj ile maliyetleri ve CO2 emisyonunu azaltmaktır.


 





Maersk 2050 yılına kadar karbon salınımı yapmayan bir gemi filosu kuracağını fakat bunun ulaşılması zor bir hedef olduğunu belirtti.

Maersk 2023 yılında ilk karbon-nötr gemisini çalıştıracağını açıkladı.










2019 yılında 9 Avrupalı ortak tarafından finanse edilen elektrikli feribot «Ellen» adalarda yolcu taşımacılığı yaparak yıllık 4000 ton karbondioksit emisyonunu azaltıyor.



 










Son olarak ise yukarıda Avrupa ülkelerindeki elektrikli ve hybrid araç sayısı ve toplan araç sayısına oranları yer alıyor.

 

Aslında bu yazı kapsamında paylaşmayı düşünmediğim fakat sonrasında okuyunca neden olmasın dediğim bir hofstede kültürel boyut çalışmasını sizinle paylaşmak istiyorum.


 


 








       Güç Aralığı (18): Danimarka’nın çok düşük bir güç aralığı puanı alması, Danimarka insanının liderlik yapmayı değil koçluk yapmayı tercih ettiğini göstermektedir.

       Bireycilik (74): Danimarka bireycilik ön plandadır. Toplumdaki kişiler birbiriyle derin bağlar kurmaz.

       Erkeklik-dişilik (16): Danimarka kadınsı bir toplum olarak kabul edilmektedir. Bu tür ülkelerde yaşam/iş dengesinin kurulması önemlidir. Fikir birliği yaşanmayan durumlarda uzun tartışmalar yaşanır.

       Belirsizlikten Kaçma (23): Danimarkalılar risk almaktan kaçınmaz ve tek bir gecede tüm planlarını değiştirebilirler. Bu durum çalışma hayatlarının doğal bir parçasıdır.

       Uzun Kısa Dönem (35): Danimarkalılar geleneklerine bağlı insanlardır ve gelecekleri için tasarruf etme eğilimi gösterirler.

       Heveslilik-Kısıtlılık(70): Danimarka hoş görülü ve hayattan zevk alan bir ülkedir. İyimserdirler.

 

Yazının bu kısmına kadar incelediğiniz için teşekkür ediyorum. İlginizi çektiyse diğer yazılarıma da göz atabilirsiniz. Son olarak burada elbette sadece eğlenceli kısımları paylaşmaya çalıştım, ödevimin asıl halini ise Danimarka’nın ulaştırma bakanına e-posta atarak, eş zamanlı şekilde (ulaşamadığım bilgileri almak ve ödevde yanlış bir veri varsa diye iletişime geçmiştim) tamamladım. Şaka gibi ama koskoca bakan bile sekreteri aracılığı ile ulaşarak ödevimde bana yardımcı oldu ve çok beğendiğini iletti. Dersin hocası ise Danimarka’nın ulaştırma bakanı olan bey kadar beğenmemiş olacak ki CB vermiş notumu. 😊 Sonuç olarak benim için eğlenceli bir tecrübe olmuş oldu. Kendi okulumdaki öğretmenlere e-posta attığımda yoğun oldukları için cevap veremediklerini söylerlerken, koskoca ülkenin bakanının zaman ayırıp ödevimi incelemesi ve ayrıntılı bir şekilde iletişime geçmesi ise koskoca bir ironi oldu. Kısa bir süre sonra görüşmek üzere. 😊

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder