21 Nisan 2024 Pazar

Kuru Otlar Üstüne / Nuri Bilge Ceylan / Film Yorumu #34

 

Ücra bir kasabada görev yapan ve tayin olmayı bekleyen bir öğretmenin, tahmin edilebilir karanlık hikayesi hakkında... 

Nuri Bilge Ceylan'ın yönetmenliğini üstlendiği "Kuru Otlar Üstüne", sinemaseverlerin merakla beklediği bir yapım. Film, ücra bir kasabada görev yapan ve tayin olmayı bekleyen bir öğretmenin hikayesini anlatıyor. Deniz Celiloğlu, Merve Dizdar ve Musab Ekici gibi genç yeteneklerin başrollerini paylaştığı film, karanlık ve derin anlatımıyla dikkat çekiyor.















Kuru Otlar Üstüne: Karakterlerin Derinlikleri

Film, Nuri Bilge Ceylan'ın diğer yapıtlarında olduğu gibi karakterlerin derinliklerine odaklanıyor. Özellikle ana karakter Samet'in ruh dünyasına derinlemesine bir yolculuk yapıyoruz. Samet, atanamayan bir öğretmen olarak hayatını sürdürmektedir. Kendisine aşık olduğu için çevresinin karanlığına bağlıyor ve içindeki karanlığı Sevim adlı öğrencisine yansıtıyor. Samet'in nihilizmi, izlerken yüzümüze vuruluyor. Karakterin sinik ve umutsuz tavrı, film boyunca izleyiciyi etkisi altına alıyor.













Kuru Otlar Üstüne: Karanlık Bir Portre

Film, Nuri Bilge Ceylan'ın imzasını taşıyan uzun planlar ve derin anlatımıyla dikkat çekiyor. Karakterlerin bir mesele üzerine tartıştığı sahnelerde, yönetmenin kendi sesini duyurduğu anlar da bulunuyor. Bu durum, filmdeki karakterlerin yerine yönetmenin konuştuğu hissini uyandırıyor. Ayrıca, Samet'in karakter evrimiyle birlikte erkeklik hallerinin de değiştiği görülüyor. Film, ülkenin genel atmosferine de göndermeler yaparak karanlık bir portre çiziyor.













Kuru Otlar Üstüne: Geveze Bir Yapım

"Kuru Otlar Üstüne" diğer Nuri Bilge Ceylan filmlerinin aksine geveze bir yapım olarak karşımıza çıkıyor. Filmde, günlük rutinler ve anlamsız konuşmalar ön plana çıkıyor. Ancak yönetmen, küçük ayrıntılara odaklanarak karakterlerin dünyasını başarıyla yansıtıyor. Filmdeki oyuncuların mimikleri ve Nuri Bilge Ceylan’ın bu filminde denediği yeni teknikler ise izleyiciyi filmde tutmaya yarıyor diyebiliriz.

Genel olarak bakıldığında klasik bir Nuri Bilge Ceylan filmiyle birlikteyiz, özellikle taşradaki öğretmenlerin hayatını yansıtan bu yapım o coğrafyayı tanıyan herkesi içerisine çekecektir. Karakterlerin gelişimi ve süregelen gergin yapı da seyir keyfini artırıyor diyebilirim. Benim filme puanım “Arkadaşıma tavsiye ederim.” oldu. İzlemek isteyenler için iyi seyirler diliyorum.

FilmMetre

5- İkinci kez izlerim.

4- Arkadaşıma tavsiye ederim.

3- Boş zamanımda izlerim.

2- Daha iyi şeylere vakit ayırabilirdim.

1- Düşmanım bile izlemesin.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder