28 Nisan 2024 Pazar

Detachment / Tony Kaye / Film Yorumu #37

 













Toplumsal ilişkiler ve birey olma ile ilgili çarpıcı bir film hakkında…

“Detachment” 2011 yılında vizyona girmiş ve Tony Kaye tarafından yönetilen bir film olarak karşımıza çıkıyor. Türkçeye “Kopma” olarak çevrilmiş olan bu filmin birçok sahnesini instagram ve çeşitli sosyal medya mecralarında görmüş olmanız muhtemel. Başrolü canlandıran Adrien Brody’nin tepkisiz ve inandırıcı rolü de muhtemelen bu filmin bu kadar dikkat çekmesindeki önemli etkenlerden biri.








Detachment Film Konusu

Detachment filminde, yedek öğretmen Henry Bathes’in izbe bir liseye atanması konu alınmış. Okulun kötü koşulları ve öğretmenlerin öğrencilerden dolayı geldiği noktayı görüyoruz, dolayısıyla film karamsar bir atmosfere sahip. Başrolümüz Henry’de kendisinin toplumdaki yerini kabullenmiş ve etkisiz bir çakıl taşı olduğunu bilen bir öğretmen olarak karşımıza çıkıyor.








Filmdeki İlişkiler ve Anlam Arayışı

Henry, geçmişinden gelen travmalar ve yalnızlık hissiyle kaygısız bir duruş sergilemeye çalışmaktadır. Ancak genç bir kızla tanışması, bu tutumunu baştan aşağı değiştirmesine sebep olacaktır. Kendi kayıtsızlığıyla yüzleşen Henry, iç hesaplaşmasını bize de yaşatır. Bu bağlamda Detachment, birey olma mücadelesini ve kenarda kalmış kişilerin yaşamlarını konu almakta diyebilirim. İzleyiciye de bu durumu yakından göstererek bir analiz yapma fırsatı sunuyor.

Son olarak başrolde Adrien Brody’nin performansı ve yan karakterlerin güçlü replikleri bu filmi izlemeye değer kılıyor diyebilirim. Toplumsal ilişkiler ve anlam arayışı gibi güçlü konuların incelendiği filmde bir süre sonra kendinizi de belirli çıkarımlar yaparken buluyorsunuz. Benim filme puanım “Arkadaşıma tavsiye ederim.” oldu. İyi seyirler diliyorum…

“Hissiz olmak, kolaydır. Bir şeyi önemsemek ise cesaret ve ahlak ister.”

FilmMetre

5- İkinci kez izlerim.

4- Arkadaşıma tavsiye ederim.

3- Boş zamanımda izlerim.

2- Daha iyi şeylere vakit ayırabilirdim.

1- Düşmanım bile izlemesin.

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder