28 Şubat 2022 Pazartesi

Outliers Çizginin Dışındakiler / Malcolm Gladwell / Kitap Yorumu #38



 










10.000 saat kuralını ünlü eden Outliers hakkında…

10.000 saat kuralını duymuş olmanız muhtemeldir. Bu kuralın ortaya çıktığı kitap ise Outliers yani Türkçe ismiyle Çizginin Dışındakiler. On bin saat kuralını daha önce duymayanlar için şu şekilde açıklayabilirim; bu düşünce bir iş üzerinde 10.000 saat pratik yaparsanız en iyi halinize ulaşabileceğinizi savunuyor. Ancak 58 yaşındaki Malcolm Gladwell kitabı sadece bu kural üzerine yazmış değil.

Kitapta başarının sadece çalışmaya değil aynı zamanda ailemize ve şansımıza da bağlı olduğunu görüyoruz. Burada görüyoruz dememin sebebi Malcolm Gladwell’in kitapta vermiş olduğu tüm bilgileri bir araştırma sonucunda kitaba eklemiş olmasıdır. Kitabın sonundaki kaynakça içerisinde bunları görebilirsiniz. Tabii, bir araştırma ne kadar usullerine göre yapılsa da bir kesinlik sonucu taşımaz ve değiştirilemez bir bilgi ortaya çıkarmaz.

Çizginin Dışındakiler yani Outliers kitabını okurken Bill Gates, Beatles ve çeşitli kişilerin hayatlarından kesitler okuyacaksınız. Bana göre kitabın tamamında anlatılmak istenen 3 temel felsefe var. Bunlardan ilki elbette 10.000 saat kuralı. On bin saat kuralından sonra ise ailenizin ve ailenizin sizin üzerinizde yaptığı etmenler. Son olarak ise şansınız ve şansları değerlendirebilme oranınız.









Outliers dünya çapında çok sevilen bir kitap ancak ben kitabı beğenmedim. Bunun temel sebebi kitabın çok temel şekilde örnekler üzerinden ilerlemesi ve konu akışının düzenli olmaması diyebilirim. Kitapta savunulan çoğu düşünceye katılıyorum ancak bu düşüncelerin çok temel düzeyde anlatıldığını da söylemeliyim.

Kitaptan spoiler vermeden açıklamak gerekirse, elbette on bin saat bir uğraş üzerinde pratik yapmak çok önemlidir. Ancak yapılan pratiğin de ne kadar verimli ve etkili olduğu bu süre üzerinde çok büyük etkiye sahiptir. Örneğin, bilinçsiz bir şekilde bir spor dalında ustalaşmaya çalışan bir birey ile gerekli bilgi haznesine sahip ya da doğru bir koç ile ustalaşmaya çalışan iki farklı bireyin 10.000 saat sonundaki seviyeleri eşit olmayacaktır.

Kitabın sevmediğim bir diğer noktası ise inceleme yapılan grupların çok dar olması fakat buna karşın çok genel sonuçlar açıklanmaya çalışılması oldu. Sonuçta bir araştırmanın evren(örneklem) kapsamı ne kadar dar ise elde edilecek sonuçların genel popülasyona etki etmesi zor olacaktır. Başarılı insan ve toplumların ilginç benzerliklerini görmek için okuyabileceğiniz ancak çok büyük beklentilerle başlamamanız gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. Görüşmek üzere. 😊

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder