18 Şubat 2022 Cuma

Zengin Baba Yoksul Baba / Robert T. Kiyosaki / Kitap Yorumu #36

 













Robert T. Kiyosaki’nin gerçek hayat hikayesi ve deneyimleri hakkında...

Geçtiğimiz yazıda sizinle “Babil’in En Zengin Adamı” isimli bir kitabı paylaşmıştım. Finansal okuryazarlığın önemini anlatan o kitaba benzer bir kitap olan Zengin Baba Yoksul Baba, Robert T. Kiyosaki’nin gerçek hayat hikayesini anlatıyor.

Kitapta yazarın zengin babam ve yoksul babam olarak bahsettiği iki babası var. Yoksul olan babası kendi öz babası. Eğitimli, çalışan bir beyaz yakalı. Zengin babam dediği kişi ise en yakın arkadaşının babası. Kendisine finans alanındaki en önemli hayat derslerini veren bu baba ise akademik bir eğitimi olmayan varlıklı bir insan.

9 yaşında tanıştığı zengin babası sayesinde finansal eğitimine çok erken yaşta başlayan Robert Kiyosaki, bu yolda neler öğrendiğini, günümüz dünyasında insanların yaptığı finansal yanlışları ve “rat-race” denilen fare yarışından nasıl kurtulabileceğinizi anlatıyor.  

Robert Kiyosaki, para söz konusu olduğu zaman insanların korku ve açgözlülüğün etkisinde olduğunu savunuyor. Bu duyguların ise insanlara yanlış kararlar aldırdığını söylüyor. Bunun hakkında ise “duygularınızla düşünmeyin, duygularınızı düşünmek için kullanın” diyor.

Neden Okunmalı?

Kitap hakkında çok fazla şey söylenilebilir ancak sadece belirli kısımlara bu yazıda değinebileceğim için bunun yerine direkt kitabı okumanızı öneriyorum. Kitap zaten oldukça ince, içerisindeki tablolar ve basit anlatım sayesinde her seviyeden insan rahatlıkla kitabı anlayabilir. Bazı noktalarda tekrara düşmesine rağmen finans ile aranızdaki ilişki henüz çok sıcak ise bu tekrarlar size çok yardımcı olacaktır.

Günümüzde kişisel olarak enflasyon ile mücadele etmeye çalışıyoruz. Para ile ilgili konular ise ülkemizde okulda öğretilmiyor. Çoğu insan ise finansal anlamda çok fazla bilgi birikimine sahip olmadığı için bu durumdan sadece şikayet etmekle meşgul. Şikayet etmek, kişisel finansal problemleri çözen bir eylem değil. Robert Kiyosaki ise Zengin Baba Yoksul Baba kitabında nasıl bir servet oluşturabileceğinizi, finansal sorunlarınızdan nasıl kurtulabileceğinizi çok yalın bir şekilde anlatıyor.

Kitabı okuduğunuzda görebileceğiniz gibi bu site üzerinden oynayabileceğiniz bir “Nakit Akışı” oyunu var. Bu oyun Monopoly benzeri bir şekilde çalışıyor ve tamamen ücretsiz. Eşit gelir-gider akışı ile başladığınız oyunda doğru adımları atarsanız gelirleriniz katlanıyor, yanlış adımlarda ise gelirinize bağımlı şekilde varlığınızı sürdürmeye çalışıyorsunuz. Ben hem oyununu hem de kitabın anlatım dilini sevdim. Finansal okuryazarlığınızı geliştirmek, temel varlıkları anlamak ve zenginlerin kafa yapısını görebilmek için okuyabileceğiniz kitaplar arasında.

“Zengin insanlar aktif varlık edinirler. Yoksul ve orta sınıf, aktif varlık olduğunu zannederek pasif edinirler.”


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder