19 Şubat 2022 Cumartesi

Örneklerle Kolay Ekonomi / Mahfi Eğilmez / Kitap Yorumu #37

 













Televizyonlardaki ekonomi programını açtığında sıkılan ve hiçbir şey anlamayanlara özel…

Üniversite çağına geldiğinizde ekonomi ile ilgili bir alan seçmediğiniz sürece Türkiye’de eğitim hayatınız finansal konulardan habersiz geçer. Bu nedenle halkın büyük bir bölümünün finansal konulara ilgisiz ve bilgisiz olması normal karşılanabilir bir durum. Ancak günümüz dünyasında büyük bir enflasyon gerçeği ile karşı karşıyayız ve ekonomi terimleri hiç olmadığı kadar hayatımızın içinde.

İlköğretim çağındaki çocuklar bile dolar kurunun arttığını biliyor ve bunun hakkında konuşuyorlar. Ekonominin böylesine belirsiz olduğu bir dönemde ise finansal okuryazarlığın önemi gittikçe artıyor. Çünkü bugün cebinizde olan para yarın aynı değerde olmayabilir. Paranın nasıl işlediğini anlamak ve ekonomiyi doğru şekilde yorumlayabilmek, ekonomi programlarını dinlerken Fransız spor kanalı izliyormuş gibi olmamak için ise bu bilimin temel terimlerini bilmek gerekiyor.

Örneklerle Kolay Ekonomi Nasıl Bir Kitap?

Mahfi Eğilmez tarafından kaleme alınan Örneklerle Kolay Ekonomi, ekonomi ve finans alanında sıklıkla duyabileceğiniz terimleri, örnek olaylarla kafanızda oturtan bir kitap diyebilirim. Daha önce blog sayfamda “Babil’inEn Zengin Adamı” ve “Zengin Baba Yoksul Baba” gibi finansal alanda okuryazarlığınızı geliştirebilecek kitaplar paylaşmıştım.

Bu kitap daha önce bahsettiğim kitaplardan farklı olarak herhangi bir finansal öneri içermiyor diyebilirim. Finans ile daha önceden hiç alakası olmayan insanların ya da ekonomi terimlerini sürekli karıştıran kişilerin okuyabileceği bir kitap Örneklerle Kolay Ekonomi.

Kitabın en güzel yanı kısa ve net bir şekilde, duyabileceğiniz çoğu ekonomik terimi açıklaması diyebilirim. Mahfi Eğilmez, bu terimleri açıklarken basit senaryolardan yararlanarak terimleri kafanızda oturtmanızı ve hafızanıza kazımayı başarıyor. Bu nedenle göz atmanız gereken bir kitap olduğunu düşüyorum. Kitapta hoşuma giden birkaç sözü de yazının sonuna ekliyorum.

“İnsanların istekleri sınırsızdır, buna karşılık imkânları sınırlıdır. Ekonomi, bu sınırsız isteklerle sınırlı imkânları uyarlama işidir.”

“Para kötü bir sahip, harika bir köledir.”

“Enflasyon, saçınız varken beş dolara yaptırdığınız saç tıraşını, saçınız döküldüğünde on dolara yaptırmanızdır.”


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder