24 Ocak 2019 Perşembe

Minimalism / Matt D'Avella / Belgesel İncelemesi #2




   Son bir yıl içerisinde çılgınlar gibi popülerleşmeye başlayan bir akımı konu alan güzel ve uzun olmayan bir belgesel hakkında…

   TDK’nin henüz bir tanımını yapmadığı, basit şekilde ihtiyaç olunan asgari nicelik olarak tanımlanabilen, sanat ve müzikte tarihi 1960’lara dayanan bir akım minimalizm. Alman bir filozof olan Georg Wilheim Friedrich Hegel abimizin deyimi ile “Sade ama basit olmayan, yalın ama yavan olmayan bir güzellik anlayışıdır. “ denilebilir.

   Peki, belgesel neyin nesi? Belgeselimizde iki çocukluk arkadaşı Joshua ve Ryan ikilisinin minimalizm yolundaki hikâyelerini dinliyoruz. Bu anlayışı benimserken yazdıkları kitap ve konuşmaları ile çeşitli insanlara ilham vermeye çalışırlarken bir yandan da neden böyle bir anlayışı benimseme gereği duyduklarını açıklıyorlar. Sadeliğin hayatlarına nasıl etki ettiğini ve dışarıdan bakıldığında aslında çok fazla yanlış anlaşılabilir tarafı olduğunu gösteriyorlar izleyenlere.

   Bana göre minimalizmin bu kadar hızlı yayılmasının en önemli nedeninin sürekli gözümüze sokulmaya çalışılan “daha fazla” anlayışı olduğunu düşünüyorum. Her ne kadar enflasyon olsa bile piyasadaki büyük üreticiler bir şekilde sürekli düşük fiyatlı ürünler pazara sürebiliyorlar ve her ne kadar insanlar ilk bakışta inkar etseler bile ortalama bir geliri olan herkesin ulaşabileceği o kadar çok hızlı tüketim materyali var ki bir süre sonra ister istemez biriktirmeye başlıyoruz. İşin garibi biriktirdikçe mutlu oluyoruz, bir noktaya kadar, bu ise kontrol altına alınmadığı halde psikolojik dahi hasarlara sebep olabiliyor.


   Belgeselde tüm bu bahsettiğim konular izleyiciyi sıkmayan bir şekilde, hatta bu konu hakkında araştırma yapmamış ve sorusu olan insanların sorularını cevaplar nitelikte bahsediliyor. Üstünde çok durulmayan konu ise zihinsel minimalizm diyebilirim. Elbette “az eşya, çok anı” güzel bir anlayış, fakat yine de günümüzde gerek sosyal medya gerekse de çeşitli iletişim ağaçları ile üzerimize yağan girdi topluluğu zihnimizi sürekli meşgul etmekte. Bununla ilgili küçük bir noktada meditasyondan bahsediliyor fakat yeterli derecede üzerinde durulmadığını düşünüyorum. Belki ilerleyen günlerde, henüz bir ay gibi bir süredir deneyimlediğim meditasyon konusunda bir yazı paylaşabilirim. O zamana kadar “nedir bu minimalizm?” diyenler için Minimalism: A Documentary  About the Important Things isimli belgeseli en kısa sürede izlemelerini tavsiye ediyorum.

Not: Bu belgeselin yönetmeni olan Matt D'Avella'nın kendi ismi ile oluşturduğu youtube kanalını önermeden geçmek istemiyorum. Kendisi kanalında minimalizm hikayesini anlatıyor ve çeşitli konularda podcastler yayınlıyor. Bir göz atmanızı öneririm. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder