12 Eylül 2018 Çarşamba

Yedinci Hayat / Tommy Wirkola / Film Yorumu #11




   İnsanlar gittikçe çoğalıyor ve hızla dünyayı tüketmeye devam ediyor. Peki ya hızla tükettiğimiz dünyamızın geleceği ne olacak? Gelin size bu konuyu çok ilgi çekici bir distopya şeklinde ele alan bir filmi tanıtayım…


   Yönetmen koltuğunda “Hansel and Gretel Cadı Avcıları” filminin de yönetmeni olan Tommy Wirkola var. Filmin başrollerinde ise çocukluğumuzdan hatırladığımız “101 Dalmaçyalı” filminin kötü kadını Glenn Close, onlarca filmden tanıyabileceğiniz fakat benim gibi “Örümcek Adam” hayranı insanların Norman Osborn’u Willem Dafoe ve izleyen kitlenin yarısının gözünde parlayan yarısını ise hayal kırıklığına uğratan Noomi Rapace yer alıyor.

   Filme gelirsek düşük bütçeli olmasına rağmen senaryosu ve aksiyon sahnelerinin başarısı ile benim beğenimi kazandığını söyleyebilirim. Konusuna geçmeden önce şunu söyleyebilirim, filmde hoşuma giden noktalardan biri “gerçekçi distopya” olması oldu. Bunu şu şekilde açıklayayım, bazı bilimkurgu filmlerini izledikten sonra “Acaba gerçekten ileride böyle olur mu?” diye size düşündüren filmler vardır ya işte bu yapım tam olarak öyle.


   Film nüfus patlamasının yaşandığı, bu sebepten ötürü yaşanan yiyecek kıtlığı sebebiyle ailelerin tek çocuk yapmasına yönelik bir yasa getiriliyor. Fakat piyasadaki genetiği değiştirilmiş yiyecekler sebebiyle üçüz, dördüz, yediz, sekiz doğumlar çok fazla artmış durumda. Devletin buna getirdiği çözüm ise çocuklardan birinin yaşatılıp diğerlerinin daha iyi bir dünya zamanında uyandırılmak üzere uyutulması.

   Willem Dafoe abimizin canlandırdığı karakterin kızı yediz doğurur ve doğum sırasında hayatını kaybeder. Willem Dafoe yani Terrence Settman bu kızları saklar ve tek kimlik altında büyütür. Kızların her birine haftanın bir gününün ismini verir ve kızlar Karen Settman kimliği altında sadece isimlerinin olduğu günü dışarıda yaşarlar. Bu şekilde 30 yılı yaşayan kızların her birinin farklı bir karakteri oluşuyor. Doğal olarak haftanın ilk günü yani Pazartesi daha çalışkan, Cumartesi ise daha çok eğlenceye düşkün bir tip olarak görüyoruz. Bu yedi farklı karakteri canlandıran ise Noomi Rapace.

   30 yılı bu şekilde yaşayan yedi kız yine kendi hayatlarındaki normal bir haftaya başlamışken Pazartesi eve gelmez ve olaylar birbirini izler. Orijinal adıyla “What Happened to Monday?” olan Türkçeye “Yedinci Hayat” olarak çevrilen ve henüz 2017 yılında gösterime giren bu filmi zaman kaybetmeden izlemenizi tavsiye ederim.

  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder