26 Ağustos 2018 Pazar

Bu Yaşta Yere Çöp Atıyorsan Yanlış Yerdesin / Genel #04




   Bu yaşta yediğin yemeğin, içtiğin sigaranın çöpünü yere atıyorsan yanlış yerdesin, burada zaman kaybedeceğine git değersiz hayatına devam et. Daha hafif bir tabir bulamadım. Bu kişiler dışında en azından yaşadığı dünyaya ve kendisine saygısı bulunan, çekirdeğin çöpünü, sigaranın izmaritini, çikolatanın ambalajını çöpe atmasını bilen, yakında çöp kutusu yok diye bulduğu ilk araziye çöpünü atmayan, araba camından dondurma paketini bırakmayan siz değerli insanlar yazının devamına bir şans verebilirsiniz…


   Öncelikle yaşadığımız çevreye saygı duymanın çok basit bir durum olduğunu ve yazının başında gereksiz bir atar yaptığımı bende düşündüm fakat balkondan baktığımda bile sokaklarımızın ne kadar pis olduğunu görebiliyorum. Belediye sadece bir hafta çalışmaz ise Antalya çöp şehir olabilir. Yere çöp atan gereksizleri yazının başında kovduğumuza göre sizlerin de zamanını çok fazla çalmadan kısaca konumuza gelelim.

   Türkiye içerisinde her yıl kişi başı ortalama 400kg atık üretiyoruz.  Avrupa’da ise bu sayı kişi başı 481kg fakat Avrupa bu atığın %42’sini geri dönüştürüyor. Türkiye için bu rakamı tam olarak bulamadım fakat bu alanda son yıllarda yapılan oldukça fazla yatırım mevcut. Peki biz bu durumda üstümüze düşeni yapıyor muyuz?


   Geri dönüşümün önemli bir şey olduğunu bilmemize rağmen buna üşenenlerimizin sayısının çoğunlukta olduğunu düşünüyorum. Çöplerinizi ayrıştırarak ve atık miktarınızı azaltmanın doğaya ve ülkemize ne kadar faydalı olacağını bilseydiniz emin olun buna üşenmezdiniz. Sadece alüminyum bir maddenin geri dönüştürülmesi bile o maddeyi yeniden elde etmek için gerekli olan enerjinin %90’ından fazlasını karşılıyor. Bunun gibi onlarca maddenin geri dönüştürülmesiyle doğaya ve ülkeye sağladığı faydaları herhangi bir internet sitesinden rahatlıkla okuyabilirsiniz. Ben bu rakamlarla sizin zamanınızı çalmak istemiyorum, bunun yerine çok basit adımlarla yapabileceklerinizi anlatmak istiyorum.

   Demir, çelik, bakır, alüminyum, kurşun, pil, kağıt, plastik, kauçuk, cam, motor yağları, atık yağlar, araç lastikleri, elektronik atıklar, organik atıklar geri dönüştürülebilen maddeler arasında. Peki, bu konuda bilinçli insanlar olarak bizler neler yapabiliriz? İlk adım olarak henüz alışveriş aşamasında atığı azaltmamız gerekmekte, paketli yiyeceklerden mümkün olduğunca kaçınmak hem sağlık noktasında hem de geri dönüşüm kısmında işimize yaramakta, bunun sonrasında bozulan, kırılan eşyaları onarmak, yeniden kullanmak ve işimize yaramayan eşyaları satmak veya ihtiyacı olanlara vermek geliyor. Bunları anladığımıza göre kilit kısma gelelim. Çöplerimizi nasıl ayrıştıracağız? Cam, plastik, kâğıt, metal ve diğerleri olarak 5 grupta kısaca değineceğim.

   Cam ile başlamak gerekirse, camın doğada yok oluş süresi 1 milyon yılı buluyor. Fakat cam %100 şekilde geri dönüştürülebiliyor ve karbon emisyonunu büyük oranda azaltıyor ki bu durum dünya için çok önemli. Karbon emisyonu hakkında bu yazımda oldukça hassas olan bir ülkeden bahsetmiştim bu konuda bilginiz yoksa o yazıyı da incelebilirsiniz.

   Kâğıt geri dönüşümünün ormanlarımız için önemli olduğunu biliyoruz. Peki ya 4 haftada ancak yok olan bu atıkların geri dönüşümü ile su ve enerji kaybının önemli ölçüde azaldığını biliyor muyuz? Geri dönüşüme attığınız kağıtlar ayakkabı kutusu olarak geri dönebiliyor mesela. J

   Metal atıklar ise toplandıktan sonra preslenerek öğütme işlemine gönderiliyor. Sonrasında eritilerek tekrardan kullanım için geri dönüştürülüyor.

   Plastik atıklar ise 500 yıldan uzun süre doğada yok olmuyorlar. Üretiminin son derece ucuz olması ve geri dönüşüm oranı dünyada en az olan madde olmasıysa çabası. Üstelik plastik atıklarının çoğunluğu sularımıza karışıyor. Bu ise balıklarımızın plastik ile beslenmesi yani bizlerin plastik ile beslenmesi anlamına geliyor.



   Son olarak tekstil ürünlerinin, kahve atıklarının, pillerin ve alüminyumun geri dönüştürülmesi büyük önem arz ediyor. Artık çöplerimizi neden ve nasıl ayrıştıracağımızı biliyoruz. Tabii yarısı yenmiş yoğurt kabını direk geri dönüşüme atmamayı tahmin edersiniz diye düşünüyorum. Çünkü geri dönüşüm aşamaları esnasında yemek artıkları büyük sıkıntılar çıkarabiliyor. Bunlara dikkat ettiğimiz sürece gerisini belediyeler bizler yerine hallediyor. Ayrıca pinterest gibi siteler üzerinden geri dönüşüm fikirlerini inceleyebilir ve uygun olanlarını hayata geçirebilirsiniz. Sabırla okuduğunuz ve yaşadığınız dünyaya saygı duyduğunuz teşekkür ediyorum.

Geleceğini düşün, kurtuluş geri dönüşüm…
  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder