22 Ocak 2023 Pazar

Buy-ology / Martin Lindstrom / Kitap Yorumu #40

 














Satın alma kararlarınızı bilinçli olarak mı veriyorsunuz yoksa bilinçaltınız tarafından belirli imgelere inandırılıyor ve otomatik olarak bunlara mı yöneliyorsunuz? Cevabı için…

"Buy-ology: The Science of Why We Buy" adlı kitap, Neuromarketing (Nöropazarlama) adı verilen alanın öncülerinden Martin Lindstrom tarafından yazılmış. Kitap, insanların alışveriş yapma nedenlerini ve nasıl etkilendiklerini incelemeye odaklanıyor.

Buyology Kitabının Konusu Ne?

Lindstrom, kitabında insanların alışveriş yaparken kullandıkları beyin bölgelerini ve nedenlerini incelemeye odaklanıyor. Kitapta, insanların neyin etkilediğini ve nasıl etkilediğini anlamak için yapılan çeşitli deneyler ve araştırmalar anlatılıyor. Ayrıca, Lindstrom, neuromarketing tekniklerinin nasıl kullanılabileceğini ve nasıl uygulanabileceğini de açıklıyor.

Kitap, hem reklamcılar için hem de alışveriş yapanlar için önemli bir kaynak diyebiliriz. Reklamcılar, kitapta anlatılan teknikleri kullanarak daha etkili reklamlar yaratabilirken alışveriş yapanlar ise, kitapta anlatılan nedenleri anlamak suretiyle daha bilinçli alışveriş yapabilirler.

Sonuç olarak, "Buyology" kitabı, insanların alışveriş yapma nedenlerini ve nasıl etkilendiklerini anlamak için önemli bir kaynak diyebilirim. Kitabın benim açımdan en önemli kısmı ise “İnsanlar bir kişi, ortam ya da ürün hakkında 90 saniye içinde bilinçaltı bir yargıya varır.” kısmı ve “En başarılı ürünler dinle en çok ortak yanı bulunan ürünlerdir.” kısmı oldu.

Daha öncesinde nöropazarlama ile ilgili okuma yapmadıysanız veya akademik düzeyde pazarlama üzerine çalışmadıysanız kitabın oldukça akıcı ve ilginç olabileceğini söyleyebilirim. Ben lisans dönemimde pazarlamayla yakından ilgili olduğum için kitaptaki birçok noktayı zaten öncesinde biliyordum ancak yine de farklı şeyler de öğrendim.

Satın alma davranışları ve nöropazarlama konusunda 10 yılı aşkın bir geçmişi olsa da hâlâ kısmen güncelliğini koruyor kitap. Okumayı düşünüyorsanız şimdiden keyifli okumalar diliyorum ve kitaptan bir alıntıyla yazımı sonlandırıyorum….

“Yakında çok daha fazla sayıda şirket, korkularımızla ve güvensizlik duygularımızla oynamak, bize kendimizi yetersiz hissettirmek ve eğer onların ürünlerini almazsak önemli şeyler kaçıracağımıza inandırmak için olmadık şeylere kalkışacak.”


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder