6 Aralık 2019 Cuma

Düşman / Nuran Devrez / Radyo Tiyatrosu #01



















   Bugün normalden farklı olarak bir dizi, film veya kitap hakkında değil. Kitlesi az, diğer mecralara kıyasla, ama çok keyifli bir iletişim platformu oluşturmuş olan radyo tiyatrosu hakkında. Çocukluğunu seksenlerde yaşayanların televizyondan hatta belki de gerçekten radyodan takip etmiş olduğu bir sesli tiyatro türü. Bugün bahsedeceğim oyun ise polisiye türünde, 12 kısacık bölümden oluşuyor.

   Oyun hakkında konuşmadan önce eskiden altı veya on iki bölümden oluşan radyo tiyatroları hakkında kısa bir bilgi vermek istiyorum. Bu sayıların olayı Pazar günleri harici her gün yayınlanarak bir veyahut iki haftada bir oyunların değişmesiymiş. Tabii günümüzde böyle bir kural kalmamış, daha önce hiç duymamış olanlar için kısaca açıklamak gerekir ise radyo tiyatroları, oyunların sadece ses efektleri ile beraber sadece sesli iletişim kullanılarak oynanması denilebilir.

   Peki, “Günümüzde çok kolay bir şekilde çeşitli mecralardan hem görüntülü hem sesli içeriklere ulaşabiliyoruz neden radyo tiyatrosu dinleme ihtiyacı duyalım?” diyenler için, öncelikle sadece sesli bir yapım dinlerken görüntü kısmını sizin hayal etmeniz gerekiyor. Tabii hem görüntünün hem sesin birlikte olduğu içeriklere ulaşmak bu kadar kolayken, uzun zamandır böyle bir şeye ihtiyaç duymamış bizler için izlemeye daha doğrusu dinlemeye ilk başlarken biraz garip gelebilir, zorlanabiliriz. Sonrasında ise farklı bir zevkinin olduğunu farkına varacaksınız, sonuçta tamamen sizin hayal gücünüz içerisinde oynanan bir tiyatro bu.

   Benim oldukça sevdiğim bir diğer özelliği ise internet üzerinden çok büyük arşivlere ulaşabildiğimiz radyo tiyatrosunu sadece sesli iletişim kanalını kullanması sebebi ile bazı rutin işleri yaparken dahi dinleyebilmemiz. Örneğin, uzun koşular sırasında kulaklıkta sürekli aynı müziklerin çalmasından sıkıldıysanız neden denemeyesiniz? Yemek yaparken, trafikte araba sürerken vs. bu liste uzatılabilir.

   Düşman isimli oyuna gelirsek, Nuran Devrez’in yazdığı dinleyiciyi ilk bölümden itibaren meraklandıran bir polisiye diyebilirim. Kısaca konusu şu şekilde; yaşlı ve zengin bir iş adamı olan Semih Faik yıllardır “Düşman” imzalı tehdit mektupları almaktadır. Bu durum Semih Faik’i öylesine çıldırtır ki yeni evlendiği karısı “Nur” ve evin emektar kâhyası “Münevver” ile beraber şehirden uzakta, korunma seviyesinin yüksek olduğu bir eve taşınır. Bölümler kısa olsa dahi temponun hiç düşmediği bir hikâye. Seslendirmeler ise çok çok kaliteli. Görüntü ve sesin beraber olduğu yapımlarda seyircinin dikkatini çekmek için sadece sesli bir yapıma göre çok daha fazla imkânınız vardır fakat sadece sesli bir yapımda bunu başarmak istiyorsanız oldukça ince bir işçilik göstererek hazırlamak gerektiğini düşünüyorum. İşte bu yüzden kesinlikle bir kulak vermeniz gereken bir oluşum radyo tiyatroları.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder