7 Kasım 2019 Perşembe

Darmaduman / Chuck Lorre / Dizi Yorumu #6



   Yazarlığını David Javerbaum ve Chuck Lorre ikilisinin üstlendiği, başrolünde Oscar ödüllü Kathy Bates’in oynadığı bir Amerikan komedi dizisi ama biraz farklı…




   The Big Bang Theory gibi efsane yapımlarda da (ileride bu diziyi de konuşacağız. J) imzası bulunan Chuck Lorre bu sefer “Disjointed” ya da ülkemizdeki ismi ile “Darmaduman” her bölümü 25-30 dakika civarında olan bir komedi dizisi. Fakat bir sit-com yapımına göre uzunmuş gibi gelmesin süresi çünkü intro ve outro olarak nitelendirilen dizinin giriş ve çıkış kısımlarındaki müzikleri saymaz isek her bölüm aşağı yukarı 20 dakika civarında diyebiliriz, zaten dizi toplamda da 20 bölüm.

   “Peki, iyi güzel de nedir bu dizinin olayı?” diyenler için, başrolümüz olan Ruth Whitefeather Feldman (Kathy Bates) gençliğini Amerika’da esrarın legal olmasına adamış bir aktivist olarak rol alıyor. Bu hedefine ulaşmış olan Ruth’u legal bir esrar dispanseri işletirken izlemeye başlıyoruz.

   Bu türde çoğu dizide olduğu gibi bu dizide de herhangi bir nihai amaç yok. Her bölümde farklı bir kriz farklı bir tantana üzerinden dönen komedi unsurları bizi karşılıyor. “Diğer komedi dizileri ile farkı ne, neden zamanımı bu diziye harcayayım?” diyenleri de duyar gibiyim, sıradaki paragraf sizler için.




   Bu diziye beni bağlayan iki durumdan birisi karakterlerin kendilerine özel özellikleri olması. Örneğin Carter isimli dispanserin güvenliği olarak çalışan abimiz her bölüm farklı şekillerde yabancıların “trip” dedikleri hayallere dalıyor, her bölümde bu kısımdaki illüstrasyonlar farklı sanatçılar tarafından özenle hazırlanıyor ve farklı müziklerle destekleniyor. Açıkçası sadece bu kısımlar bile izleyen çoğu kişinin beğenisini topluyor.  Her sahne geçişinde bölümden bölüme değişen garip ve eğlenceli efektleri ise durup dururken gülümsemenize sebep olabilir.

   Bu kısma kadar anlattığım gibi dizinin belirli bölümleri var sürekli değişik şekilde gerçekleşen, bunlardan bir diğeri ise günün önerisi diye çevrilen “Strain of the day” kısmı. Her seferinde farklı bir isim komedisi ile bizi güldürmeyi başardı. Buraya kadar okuyup diziye bir şans vermeyi düşünenler için son bir uyarım var dizide Dank ve Dabby isimleri ile karşımıza çıkan “salak ama eğlenceli ikili” ilk birkaç bölümde itici gelebilir fakat alışmaya bakın çünkü birkaç bölüm izledikten sonra o kısımlar farklı bir eğlenceli olmaya başlıyor. Bize her bölümde kahkaha attırmayı başaran bu diziyi izleyecekler için şimdiden iyi seyirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder