7 Mart 2021 Pazar

Üç Anadolu Efsanesi / Yaşar Kemal / Kitap Yorumu #33

 






















“Yürü bre yalan dünya
Sana konan göçer bir gün
İnsan bir ekin misali
Seni eken biçer bir gün.”

   En sevdiğim yazarlardan biri olan Yaşar Kemal’in öykü kitabı Üç Anadolu Efsanesi hakkında…

   Yaşar Kemal her kitabında büyülediği gibi bu kitabında da okuyucusunu büyülüyor. Daha önce incelemiş olduğum Tek Kanatlı Bir Kuş incelemesine buradan ulaşabilirsiniz. Açıkçası usta yazarın öykü kitabı hakkında söylenecek çok fazla söz, değinecek çok fazla nokta yok. Ana dili Türkçe olan her insanın ömrü boyunca bir kez olsun okuması gereken yazarlardan birisi Yaşar Kemal.

   Üç Anadolu Efsanesi isimli kitabında, dillere destan olmuş efsaneleri Anadolu insanına yediriyor Yaşar Kemal. Bu efsaneleri daha önce duymuş ya da duymamış olun, kesinlikle şans vermeniz gereken bir kitap. Elbette genel olarak Çukurova havası kitabın geneline hâkim. Toplumsal kültürümüz ile efsaneleri birleştiren Yaşar Kemal dürüstlüğü, dostluğu, ezileni, aşığı, aşkı ağaları, yiğitleri, cesareti, korkuyu ve Anadolu’yu anlatıyor. Daha önce Yaşar Kemal okumamış olanlar için söylemeliyim ki ilk başlarda garipseyebilirsiniz. Karakterlerin konuşmaları doğal, alışılagelmemiştir. Betimlemeler hayal gücünüzü zorlar. Merak etmeyin ilk 40 sayfadan sonra alışır ve inanılmaz bir keyif almaya başlarsınız. Görmediğiniz yerleri görür, tanışmadığınız kültürlerle tanışırsınız. Şimdiden keyifli okumalar dilerim…

“Ne olursan ol, ister padişah ister bey, ister dünyaları zaptetmiş kumandan ol… İnsanlara saygıyı yitirdin mi yandın bittin, on paralık oldun demektir.”                                            


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder