27 Ekim 2021 Çarşamba

Squid Game / Dong-hyuk Hwang / Dizi Yorumu #13

 









Netflix platformuna ilk geldiği günden beri birinciliğini koruyan bir Güney Kore dizisi Squid Game (Kalamar Oyunu) hakkında…

Squid Game henüz birkaç ay önce Netflix tarafından çekilerek yayınlanmış bir macera, aksiyon ve distopya türündeki bir dizi. Yazarı ve yönetmeni Dong-hyuk Hwang tarafından 2009 yılında yazılmaya başlanan senaryo 2021 yılı itibari ile Netflix platformunda hayat bulmuş ve dünya çapında popülerliğe kavuşmuş bir yapım.

Bu yazı içerisinde dizinin kısaca konusundan ve benim açımdan ne derece başarılı olduğundan bahsedeceğim. Yazının spoiler içereceğini ve henüz diziyi izlemediyseniz yazıyı okumamanız gerektiğini söyleyerek başlamak istiyorum. Dizi başrolün hem ekonomik hem de sosyal anlamda ne kadar kötü durumda olduğunu bizlere göstererek başlıyor. Hayatta ve kumarda başarısız olan baş karakterimiz para kazanabileceğini söyleyen bir yabancı ile basit bir oyun oynamaya başlıyor. Oyunun sonunda çektiği acıya rağmen kazandığı paranın tatlı gelmesi ile yabancı kişinin farklı oyunlar oynayarak daha fazla para kazanabileceğini söylediği oyuna dahil oluyor.









Oyuna dahil olduğunda ise büyük bir yurt odasında uyanıyor ve oyuna dahil olan 456. kişi olduğunu öğreniyor. En basit şekilde 6 oyunu tamamlayan kişi ise büyük para ödülü olan 45.6 milyar Güney Kore Wonu’nu kazanıyor. Dizinin ilk bölümlerinden sonra oyuna katılan herkesin ekonomik ve sosyal açıdan başka bir şansı olmadığını görüyoruz. Oyunların sürpriz olan en büyük noktası ise kaybedenlerin öldürülüyor olması.

Sosyal medya platformlarında da popüler olan ilk oyunun sonunda oyuncuların yarısının öldürülmesi ile hayatta kalanlar panik oluyor ve ayrılmak istiyor. Buraya kadar her şey güzel giderken artık kendi düşüncelerimi de söyleyerek spoiler içeren kısma başlamak istiyorum. Öncelikle ilk oyunun iptal edilebileceğini herkes öğrendikten sonra insanlar normal olarak oyunun iptal edilmesini istiyor. Sonuç olarak olay çok ciddi 455 kişi ölecek ve bunlardan birisi olma olasılığın olmama olasılığının neredeyse 2/1000’si. Ancak toplanan para ödülünün oyuncuların ulaşamayacağı bir kumbara içerisinde toplanması ile oyuncuların gözleri parlıyor ve görüşleri değişiyor. Çünkü para her şeyi değiştirir!









Oyunun yaşlı amcamız tarafından iptal edilmesi ve oyunculara ikinci bir şans verilmesi ise oldukça ilginçti ancak bunun altında yatan sebepler dizide yeterince anlatılamadı. Benzer şekilde oyuna ikinci defa katılmayan oyuncular takip edilsin diye bir sahne geçti fakat oyunculara ne olduğu ise yine açıkta kalan kısımlardan bir tanesiydi. Dizi içerisinde buna benzer birçok noktanın havada kalması açıkçası benim diziye olan iştahımı ve beğenimi oldukça düşürdü.

Örneğin organ kaçakçılığı yapan askerin yakalanmasından sonra yöneticinin söylediği “Oyunların en önemli noktası eşit fırsat ancak siz bu kuralı bozdunuz.” Sözü oldukça etkileyiciydi fakat yaşlı amcanın aslında en büyük fırsat eşitsizliğine sahip olmasının nedenleri yeterince sağlam değildi. Bu ve buna benzer basit fakat yeterince açıklanamayan konular benim gibi izleyicilerin dikkatini oldukça dağıttı. Görevlilerin kare(yönetici), Üçgen(asker) ve daire(işçi) olarak sınıflandırılması da kapitalizme yapılan oldukça güzel bir göndermeydi ancak bu durumun da dizi içerisinde yeterince işlenememesi sinir bozucuydu.










Dizinin iyi yönlerine gelirsek karakterlerin zor durumlarda yaptığı ve gerçek hayatın içerisinden olan davranışları oldukça etkileyiciydi. Akıcı bir ritme sahip olan Squid Game, izleyiciyi sürekli şekilde merak içerisinde bırakmasıyla da izlenebilir bir yapım. Bölümlerin 1 saat uzunluğunda olması beni yormadı açıkçası. Dizi içerisinde verilen ince ipuçlarını izlemek de oldukça keyifliydi.









Final kısmına gelince, dizinin açık uçlu bir finalle bitirilmek istenmesi yeterli etkileyicilikte bir final yapmasına engel olmuş. Baş karakterin para ödülüne 1 yıl boyunca dokunmaması ve belalısı olan kişilerin adamın peşini birdenbire bırakması da havada kalan konular arasında. Kafa yormadan izlenebilecek bir yapım olan Squid Game ikinci kısmından itibaren Escape Room filmine olan benzerlikleri ile de dikkat çekiyor ancak unutmamak lazım ki Squid Game çok daha eski bir senaryo. Büyük ihtimalle ikinci sezonunu da göreceğimiz Squid Game için benim puanım “Boş zamanımda izlerim.” Siz de henüz izlemediyseniz boş zamanınızda bu diziye bir şans verebilir, izlediyseniz de yorumlarda benimle görüşlerinizi paylaşarak sohbet edebilirsiniz. İyi seyirler dilerim…


DiziMetre

5- İkinci kez izlerim

4- Arkadaşıma tavsiye ederim.

3- Boş zamanımda izlerim.

2- Daha iyi şeylere vakit ayırabilirdim.

1-Düşmanım bile izlemesin. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder