29 Kasım 2020 Pazar

Bir Günde Bir Milyon Yıl / Greg Jenner / Kitap Yorumu #32

 

















   Tarihten nefret ediyorsanız ama bu konuda cahil de kalmak istemiyorsanız, size tarih okurken güldüren bir kitaptan bahsetmek istiyorum…

   38 yaşındaki İngiliz yazar Greg Jenner bize “Bir Günde Bir Milyon Yıl” kitabında insanlık tarihini kahkahalara boğarak anlatıyor. Benim gibi tarih okumayı sevmeyen biriyseniz dahi bu kitabı severek okuyacağınızı düşünüyorum. Mizah dolu diliyle Greg Jenner, okuyucusunu eğlenceli bir güne başlatarak tarih anlatmaya başlıyor ve gün bitiminde de insanlık tarihini bitirmiş oluyor. Sizinle kitap hakkında fikriniz olması için sevdiğim birkaç kısmı paylaşmak istiyorum.

-İlk zamanlar insanlar tuvaletlerini evlerinin arkalarına yapıyormuş. Sonrasında şehir dışında dışkı tepeleri oluşmaya başlamış. Bu tepelerin güneş ile yakılmasını bekliyorlar veyahut toprak ile örtüyorlarmış. Sonrasında çukurlar kazıp ihtiyaçlarını gidermeye başlamışlar. Londra’da köprüden Thames nehrine tuvalet yapıyorlarmış. 1858 zamanında tüm Londra koktuğu için yeraltı sistemleri geliştirilerek buna çözüm bulunmuş. İngilizler birlikte işemeyi çok severlermiş. Romalılar ise tuvalet kağıdı bulunmadan önce herkesin ortak kullandığı sopanın ucuna dolanmış bir bez kullanmışlar. Çinliler ise papirüs kullanmış. Normal tuvaletten önce lazımlık bulunmuş. O zamanlar herkesin önünde tuvalet ihtiyacını gidermek oldukça normal karşılanıyormuş. Sifon ise Fransızlar tarafından bulunmuş.

- İlk zamanlar buzdolabı olmadığı için insanlar yiyecekleri uzun süre muhafaza edemez, bu yüzden sürekli kıtlık çıkarmış. İnsanlar bulabildikleri tüm yumurtaları yermiş. Tavuklar ise o zamanlar orman kuşu olarak anılıyormuş. Günümüzde her yemekte bulunan patates, o zamanlar şeklinden dolayı cüzzam yayıyor diye yenilmiyormuş.

-Cildin bir koruma tabakası olduğuna ve banyo yapmanın bunu erittiğine inanılıyormuş. İngiliz kraliçeleri hiç banyo yapmazlarmış. Aristo hayvanların ve kadınların erkeklerin kölesi olduğuna inanırmış. Britanya ordusunun yaya taburları cesur olmalarıyla bilinirmiş. 1. Dünya savaşında eteklerle savaşmışlar. Ayrıca askerlerin tayt giyerek çatışması da yaygınmış. Zehirli gaz saldırılarında bu taytlar cildi büyük oranda koruyormuş.

  Bunlar ve bunlar gibi benim not aldığım onlarca, sizin hoşunuza gidebilecek yüzlerce değişik ve keyifli bilgiyi bu kitapta bulabilirsiniz. Tarih okumanın eğlenceli olabileceğini düşünmüyor ama kitabın gerek kapağı gerekse de ismi ilginizi çektiyse düşünmeden alıp okumanızı tavsiye ediyorum.                                                                                                                           


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder