12 Mayıs 2020 Salı

House / David Shore / Dizi Yorumu #9



   Sherlock Holmes esintilerini içerisinde bulunduran, başkarakteri sayesinde izleyenlerin ya sevdiği ya da nefret ettiği bir Amerikan hastane dizisi hakkında…

   2004 yılında yayınlanmaya başlamış olan House M.D. için yapımcılarından biri olan David Shore büyük bir Sherlock hayranı olduğunu ve House karakterini yazarken bazı noktalarda bundan esinlendiğini açıklamış ki kapı numaraları olan 221B aynı. Fakat merak etmeyin bir Sherlock kopyası izlemeyeceksiniz. Başrolünde Gregory House olarak Hugh Laurie’nin oynadığı dizide(oyuncu İngiliz olmasına karşın Amerikan aksanı ile oynamakta) New Jersey Princeton-Plainsboro Eğitim Hastanesi’nde teşhis bölümünün başındadır.



   Bulaşıcı hastalıklar ve nefroloji konularında uzman olan House, dizide nörolog Eric Foreman rolünde oynayan Omar Epps, kardiyoloji ve yoğun bakım uzmanı Robert Chase rolünde Jesse Spencer ve immunolog Allison Cameron rolünde ise Jennifer Morrison ile bir ekip halinde çalışmaktadır. Sadece ilginç bulduğu zor vakaları alan doktorumuz her bölüm tahtaya belirtileri yazarken bir yandan ekibiyle beyin fırtınası yapar.


   Pek tabii gerek bu beyin fırtınaları zamanında gerekse hastaların hikâyeleri dâhilinde dizide gösterilen House’un dünya görüşü, din, ırkçılık, aşk, ölüm, özgür irade ve insanlar hakkındaki düşünceleri izleyenleri ikiye bölebilecek kadar sert ve kesin. Diziyi izledikçe ya bu görüşlere katılırsınız ya da tam tersi bir tarafta durursunuz, fakat tabii sadece izleyenler için değil dizide House ile birlikteki tüm karakterler için de bu durum gerçekleşiyor. Karşımıza çıkan karakterler farklı görüşleri ve gerçekleri savunuyorlar bizde bu çatışmayı izliyoruz bir yandan. Her bölüm farklı bir hasta hikâyesi bizi karşılasa dahi asıl karakterlerimizin hayatları devam ediyor, ilk bölümlerde belki biraz garip gelebilir daha önce benzer dizi izlememiş olanlar için fakat sonradan diyaloglara alışmaya başlıyorsunuz.


   2008 yılında dünyada en çok izlenen dizi olmayı başaran House dizisini izlerken her karakterden düşündürücü derin replikler duyabilirsiniz. Sakin olun ve izlemeye devam edin şayet karşınızda 8 sezon 177 bölümlük uzun bir macera var. Aldığı ödüller ve izleyenlerin verdiği puanlar dâhilinde tereddüt etmeden başlayabileceğiniz bir dizi House, bu yıl ülkemizde Hekimoğlu ismi ile bir uyarlaması dahi yayınlanmaya başladı. Salgın nedeni ile bölümlere ara verilmiş olsa da( elbette orijinali gibi değil televizyondaki kısıtlamalar sayesinde) biraz daha komedi unsurları artırılıp, sert kısımları atılarak süresi uzatılmış bir House izliyoruz uyarlamasında.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder