2 Mayıs 2019 Perşembe

Gözüyle Kartal Avlayan Yazar Yaşar Kemal / Zülfü Livaneli / Kitap Yorumu #30




   “Yaşar Kemal’in çevresinde esen, sanki kişiliğinin ve bedeninin ayrılmaz bir parçası olan, gittiği her yere, girdiği her mekâna, sanki onunla doğmuş gibi farkında olmadan taşıdığı bir rüzgâr vardı…”

   28 Şubat 2015 tarihinde aramızdan ayrılan değerli yazarımız Yaşar Kemal için en yakın dostlarından biri olan Zülfü Livaneli tarafından yazılmış olan biyografi denilebilecek bir kitap. Denilebilecek dememin sebebi klasik bir biyografi kitabına oranla çok fazla materyali içinde barındırması. Tarafsız bir hayat anlatımından daha çok en yakın dostu tarafından Yaşar Kemal’i dinliyoruz. Zülfü Livaneli’nin istese dahi tarafsız kalamayacağı durumlardan biri bu, 44 yıllık bir dostluk söz konusu.

   Kitap oldukça kısa zamanda hızlı şekilde yazılmış, bazı noktalarda bunu okuyucuya hissettiriyor fakat anlatım dili gereği hızını çok kaybettiği söylenemez. Zülfü Livaneli ile Yaşar Kemal arasındaki şakalaşmalardan siyasi kişiliklerine kadar oldukça geniş bir yelpazede konu işlenmiş olsa dahi kitaplar hakkında daha çok detay almak isteyen okuyucuların bir nebze hayal kırıklığına uğradığını söyleyebilirim. Fakat Yaşar Kemal kitaplarını okumayı seven ve kendisi ile ilgili biraz daha bilgi sahibi olmak isteyenlerin rahatça okuyabileceği bir kitap.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder