21 Ocak 2018 Pazar

Breaking2 / Belgesel İncelemesi #1



Breaking2

          2017 yılında izlediğim en iyi spor belgeselini anlatmak istiyorum. Nike markası tarafından maraton mesafesinde 2 saat bariyerini kırmak için 2016’da oluşturulmuş bir proje Breaking2.

          Bu proje için üç elit atleti seçerek, onları 6 ay içerisinde 42.2km’yi 2 saatin altında koşmalarını sağlayacak bir ekip oluşturuluyor. Bu ekip onların oksijeni kullanabilme yüzdelerinden su alımlarına kadar her yönden inceleyerek, bu atletlere yarışta bir nebze olsun fayda sağlamaya çalışıyorlar. Belgeselde sadece bunu izlemiyoruz tabii. Bu bariyeri kırmak için seçilen 3 atleti ve onların hayatlarını ve psikolojilerini de görmüş oluyoruz. 


       Bu atletlerden birincisi ve en genç olanı 26 yaşında olan 22 yaşında kazandığı Dubai Maratonu ile parlamış Etiyopya Addis Ababa’lı atlet Lelisa Desisa.

       İkinci atletimiz Lersenay Tadase ise 34 yaşında Eritrea Asmara’lı. Grubun en yaşlısı fakat yarı maraton rekoruna sahip çok hızlı bir koşucu. İlginç bir durum ise Lersenay aslında gençken bisikletçi olmak istiyor fakat buna parası olmadığı için koşucu olmuş.

       Son atletimiz ise Kenya Eldoret’den 32 yaşındaki Eliud Kipchoge. Açıkçası benim favori atletim düşünme tarzı ve yaşam biçimi sayesinde.

Belgesel boyunca bu üç atletin hayatını ve yarışa hazırlık süreçlerini görüyoruz eğer ki bu yazıyı okuyor ve daha bu belgeseli izlemediysen acilen izlemeni tavsiye ediyorum. National Geographic tarafından çekilen harika belgesellerden sadece biri. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder