31 Mayıs 2017 Çarşamba

Son Nefes Havaya Karışmadan / Paul Kalanithi / Kitap Yorumu #21



Son Nefes Havaya Karışmadan – Paul Kalanithi
   Uzun zamandır çevrilmesini beklediğim bir kitaptı. Her ne kadar çevrileli ve ben kitabı alalı altı ayı geçse de sonunda okuma fırsatı bulmuş oldum.  Keşke geciktirmeseymişim dediğim, bana çok şey öğreten bir kitap oldu.
   Kitap anı/biyografi kategorisinde yer alıyor. “Kimin hayatı?” derseniz, yazar ölmeden önceki hayatının bir kısmını anlatıyor diyebilirim. Paul Kalanithi bir beyin cerrahı ve nörobilimci. Biz ise kendisinin akciğer kanseri olduktan sonraki hayatının nasıl değiştiğini okuyoruz. Elbette kitabın başlarında çocukluğundan ve ailesinden – kısaca o zamana kadar olan hayatından- bahsediyor. Şu an kitap hakkında çok fazla söylemek istediğim şey var fakat bunları buraya yazmak kitaba saygısızlık gibi geliyor. Kanser çok kötü bir şey, özellikle dünyaya bunca iyilik yapan ve yaşasaydı çok daha fazlasını yapabilecek olan birinin başına gelmesi çok daha kötü bir hale getiriyor. Hiç kimse ne kadar zamanının kaldığını bilmiyor. İşte bu yüzden bu kitap okunmalı bence. Eğer henüz zamanınız olduğunu düşünürken aslında olmadığını öğrenseniz neler yapardınız? Bunun yaşanmış bir örneğini görüyoruz kitabı okurken Paul Kalanithi sayesinde. Geçmiş hayatına misafir oluyoruz ve yazarın ölümü keşfederken neler yaşadığını görüyoruz.
   Bir kitabın sonunu bilmeme rağmen sonunu okuduğumda ilk defa üzüldüm. O cümleyi okumak istemedim. Beyin cerrahı olmasına rağmen edebiyatla iç içe olan Paul abimiz harika bir kitap yazmış. Hem beyin cerrahisine dair birkaç ilginç detay öğrenecek hem de kendisinin hayatını görerek, tecrübelerinden faydalanacaksınız. Paul abimiz kitabı kanser olduğu zaman yazmaya başlamış ve hastalığı iyice ilerlediği için bitirememiş. Bu görev ise eşi Lucy’ye kalmış. Herkesin bir şeyler çıkarabileceği bir kitap olduğunu düşünüyorum. Kesinlikle okunmalı.

“Bu duygusal bağ bazen çok daha basit şekillerde tezahür eder. Bir keresinde bize kadavramızdaki pankreas kanserinin oluşturduğu hasarı gösteren bir profesör, "Bu adam kaç yaşında?" diye sormuştu.
"Yetmiş dört," diye yanıt verdik.
"Benim yaşımda," dedi profesör ve elindeki aleti bıraktığı gibi dışarı çıktı.”
                                                                                Paul Kalanithi – Son Nefes Havaya Karışmadan

“Sorgulamadan yaşamanın bir anlamı yoksa, yaşanmamış bir hayatı sorgulamanın ne anlamı vardı ki?  Hayat biraz da tecrübe demekti.”
                                                                               Paul Kalanithi – Son Nefes Havaya Karışmadan      



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder